Spindle wont power up

All info relating to the Denford large format CNC routers

Moderators: Martin, bradders, Steve, Mr Magoo

Post Reply
3d worker
Posts: 21
Joined: Mon 19 Oct , 2009 9:41 am

Spindle wont power up

Post by 3d worker » Tue 20 Oct , 2009 9:19 am

I have a vertical router and I cant get the spindle to power up. The machine does everything else but power up the spindle. I have checked and changed all the fuses, checked the spindle motor switch is on. Please can you help me, we have our machine about a year and it is not used a lot.
Thanks

User avatar
bradders
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1251
Joined: Mon 13 Feb , 2006 12:35 pm
Location: Brighouse, England
Contact:

Re: Spindle wont power up

Post by bradders » Tue 20 Oct , 2009 9:43 am

Has the Vertical Router been running recently ?

The carbon brushes are consumables, are they worn out ?

Is the Spindle Speed Override knob turned OFF ?

Have you got 240V going to the spindle drive board ?

Is the door closed ?

User avatar
Denford Admin
Site Admin
Posts: 3600
Joined: Fri 10 Feb , 2006 12:40 pm
Hardware/Software: Go to User Control Panel > Profile
Enter as much information about your CNC hardware and software as you can - it makes it easier for everyone to know what you're talking about then.
Location: Sunny Brighouse
Contact:

Re: Spindle wont power up

Post by Denford Admin » Tue 20 Oct , 2009 10:05 am

Are all contacts on the E Stop relay (rl1a) switching over fully ?
Does the spindle enable relay rl2a come on with M03 (spindle start) ?

3d worker
Posts: 21
Joined: Mon 19 Oct , 2009 9:41 am

Re: Spindle wont power up

Post by 3d worker » Tue 20 Oct , 2009 10:16 am

I am getting 240v, the relays are switching on. Im not sure about the carbon brushes, where do I find them.
Thanks

User avatar
bradders
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1251
Joined: Mon 13 Feb , 2006 12:35 pm
Location: Brighouse, England
Contact:

Re: Spindle wont power up

Post by bradders » Tue 20 Oct , 2009 10:38 am

Has the Router spindle motor had a lot of work ? I only ask because we have never had to replace any carbon brushes before.

What establishment are you ?

3d worker
Posts: 21
Joined: Mon 19 Oct , 2009 9:41 am

Re: Spindle wont power up

Post by 3d worker » Tue 20 Oct , 2009 11:13 am

I work in a University, in a 3D dept. The machine hasnt had a lot of use, as its still under warranty maybe I should get the guy who supplied it to have a look.
Thanks for your help and speedy reply.

Peter
Posts: 8
Joined: Thu 09 Mar , 2006 7:46 am
Location: Brighouse, UK

Re: Spindle wont power up

Post by Peter » Mon 26 Apr , 2010 10:38 am

Please check the guard switch is in the locked position. If not, the spindle motor will not come on even if the guard is closed. If it has been moved to the unlocked position, you must use the release tool to push the pin back in order to turn the switch back to the locked position. For further information see p11 of the Vertical Router Operator Manual wich is located in the 'Manuals' folder on the 'VR CNC Milling V5' CD-ROM.
Attachments
Guardswitch_Vertical_router.jpg
Image of Vertical Router Guardswitch
Guardswitch_Vertical_router.jpg (28.87 KiB) Viewed 4498 times

Post Reply