1008 Spindle Drive Fault and 1017 Spindle Drive Overheat

All info relating to the Denford Cyclone lathes

Moderators: Martin, bradders, Steve, Mr Magoo

Post Reply
SlingingChips
Posts: 2
Joined: Sat 18 Apr , 2020 13:26 pm
Hardware/Software: Denford Cyclone x 2
Hardinge Superslant
Hardinge Elite
Bridgeport Interact

1008 Spindle Drive Fault and 1017 Spindle Drive Overheat

Post by SlingingChips » Mon 20 Apr , 2020 8:21 am

Hi All,

New to the forum here, we have a Denford Cylone that has been running fine for the last few years, however mid-way through running a program the machine alarmed out with the following alarms:

1008 Spindle Drive Fault
1017 Spindle Drive Overheat
1032 Drive Transformer Overheat

I managed to clear the 1032 alarm by adjusting the Diagnostic Parameters. However I cannot clear the 1008 and 1017 Alarms. On startup, there is no loud "thump" as the contactors usually drop in. We have checked the obvious (Slideway Oil Level as I have heard this can generate an E-Stop Fault), and we had a spare spindle motor here that we wired in and tried, but still the same alarms.

Regarding age and serial number of the machine, I couldn't actually find an information plate on the machine but took a few pictures as attached.

Very much appreciate any suggestions for what to check!

Thanks,
Attachments
IMG_0511.jpg
IMG_0511.jpg (521.12 KiB) Viewed 1529 times
IMG_0510.jpg
IMG_0510.jpg (589.83 KiB) Viewed 1529 times
IMG_0509.jpg
IMG_0509.jpg (595.48 KiB) Viewed 1529 times
IMG_0508.jpg
IMG_0508.jpg (631.73 KiB) Viewed 1529 times
IMG_0507.jpg
IMG_0507.jpg (447.39 KiB) Viewed 1529 times

SlingingChips
Posts: 2
Joined: Sat 18 Apr , 2020 13:26 pm
Hardware/Software: Denford Cyclone x 2
Hardinge Superslant
Hardinge Elite
Bridgeport Interact

Re: 1008 Spindle Drive Fault and 1017 Spindle Drive Overheat

Post by SlingingChips » Sun 26 Apr , 2020 13:05 pm

Can anyone offer any assistance 😣

User avatar
Lone_Ranger
CNC Expert
CNC Expert
Posts: 216
Joined: Mon 01 Oct , 2007 15:23 pm
Contact:

Re: 1008 Spindle Drive Fault and 1017 Spindle Drive Overheat

Post by Lone_Ranger » Sun 26 Apr , 2020 20:38 pm

Have you checked the Thermal sensor on the big Balast Resistor ?

Fanuc does a full "sweep" of everything to make sure all is OK at startup, as you rightly say a peripheral like slideway oil level will trigger the 1008 alarm so as you also have an overheat alarm I would check that sensor, that great big resistor gets extremely hot, especially if you have been running a lot of CSS movements !!!
After that it is check fuses and the re-set on the spindle drive if there is one :D

Regards
Rob

Post Reply