Triac rebuild - balluff sensor, limit and home

All info relating to the Denford Triac series of CNC milling machines

Moderators: Mr Magoo, Martin, bradders, Steve

Post Reply
Ben L
CNC Apprentice
CNC Apprentice
Posts: 53
Joined: Tue 23 Aug , 2016 23:13 pm
Hardware/Software: Novamill - Mach 3

Triac rebuild - balluff sensor, limit and home

Post by Ben L » Fri 12 May , 2017 23:30 pm

I have a here an Old Triac, that i'm gradually putting back together.

It seems to be missing its X axis bracket which holds the limit, home and Balluff sensor

I have the illustration for it.
Just spent and hour looking at how it is wired it seems to be Home one end and limit the other, but all the other balluff sensors have been wired into estop, including the one in the head pointed at the spindle.

Could any tell me please what these sensors are for? and can I do without it in the x axis?
Also i'm left wondering what the head sensor is for.

Any help much appreciated

moray
CNC Apprentice
CNC Apprentice
Posts: 70
Joined: Thu 12 Sep , 2013 20:02 pm
Hardware/Software: Cyclone TU150E (Running KMotionCNC with Servos)
Novamill running V5
Triac VMC

Re: Triac rebuild - balluff sensor, limit and home

Post by moray » Fri 12 May , 2017 23:50 pm

The Balluff sensors should be for homing, and the microswitches should be for limits (and connected as part of the E-stop circuit).

Ben L
CNC Apprentice
CNC Apprentice
Posts: 53
Joined: Tue 23 Aug , 2016 23:13 pm
Hardware/Software: Novamill - Mach 3

Re: Triac rebuild - balluff sensor, limit and home

Post by Ben L » Sat 13 May , 2017 0:05 am

moray wrote:The Balluff sensors should be for homing, and the microswitches should be for limits (and connected as part of the E-stop circuit).
Thanks, I assume the sensor in the head by the spindle is for something else then?

moray
CNC Apprentice
CNC Apprentice
Posts: 70
Joined: Thu 12 Sep , 2013 20:02 pm
Hardware/Software: Cyclone TU150E (Running KMotionCNC with Servos)
Novamill running V5
Triac VMC

Re: Triac rebuild - balluff sensor, limit and home

Post by moray » Sat 13 May , 2017 0:19 am

Where about exactly?

I'm aware early ATC Triac's had a spindle alignment sensor for the tool changer, or it could be an RPM sensor.

Ben L
CNC Apprentice
CNC Apprentice
Posts: 53
Joined: Tue 23 Aug , 2016 23:13 pm
Hardware/Software: Novamill - Mach 3

Re: Triac rebuild - balluff sensor, limit and home

Post by Ben L » Sat 13 May , 2017 0:31 am

I hoped it was an rpm sensor :)

Its in the head block itself next to and pointed at the spindle just below the belt wheel. Ive traced the wiring and it does seem to be wired to the estop which is odd or maybe a mistake.
This machine has seen some rewiring and had servos fitted in its long life. I dont think this model ever had an atc though, its the first model I think that wouldve come with the console and monitor around 1990

moray
CNC Apprentice
CNC Apprentice
Posts: 70
Joined: Thu 12 Sep , 2013 20:02 pm
Hardware/Software: Cyclone TU150E (Running KMotionCNC with Servos)
Novamill running V5
Triac VMC

Re: Triac rebuild - balluff sensor, limit and home

Post by moray » Sat 13 May , 2017 8:56 am

Down there, it could be a spindle overheating sensor, which would explain why it's wired into the E-stop.

Martin
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1678
Joined: Fri 24 Feb , 2006 17:09 pm
Location: Brighouse

Re: Triac rebuild - balluff sensor, limit and home

Post by Martin » Mon 15 May , 2017 10:21 am

The earlier Triacs fitted with the North East Electronics GSM Control card were fitted with a spindle speed sensor. I don't see why it would be connected in the E-Stop line.

Ben L
CNC Apprentice
CNC Apprentice
Posts: 53
Joined: Tue 23 Aug , 2016 23:13 pm
Hardware/Software: Novamill - Mach 3

Re: Triac rebuild - balluff sensor, limit and home

Post by Ben L » Tue 16 May , 2017 16:06 pm

My Mistake, its not connected to estop, after a double check I had my wires crossed it isnt connected to anything as it stands at the moment.

On reflection today I believe it should be connected to to oiler system which would make sense.

I need another for the x axis, well i dont need one but id like one. does anyone have the data sheet for the
BALLUFF NJl 5BGN ?

Id like to replace to as close as I can.

cheers

Ben

User avatar
bradders
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1250
Joined: Mon 13 Feb , 2006 12:35 pm
Location: Brighouse, England
Contact:

Re: Triac rebuild - balluff sensor, limit and home

Post by bradders » Wed 17 May , 2017 8:54 am

We still have a few of these 2 wire old sensors, check out the link below. They will be sold as new old stock with no guarantees.

viewtopic.php?f=13&t=2932&hilit=baluff

Ben L
CNC Apprentice
CNC Apprentice
Posts: 53
Joined: Tue 23 Aug , 2016 23:13 pm
Hardware/Software: Novamill - Mach 3

Re: Triac rebuild - balluff sensor, limit and home

Post by Ben L » Wed 17 May , 2017 23:51 pm

Thanks i'll take alook

Post Reply