Triac keeps tripping my RCD - help

All info relating to the Denford Triac series of CNC milling machines

Moderators: Mr Magoo, Martin, bradders, Steve

Post Reply
andy_con
CNC Expert
CNC Expert
Posts: 171
Joined: Fri 05 Oct , 2012 20:06 pm
Hardware/Software: Triac Vmc with 6 station ATC
Starmills with ATC

Triac keeps tripping my RCD - help

Post by andy_con » Fri 08 May , 2015 16:43 pm

my triac is connected to an RCD, I turn the triac on and everything is fine, I can move all axis around and its all good, start the spindle and then aboutg 5 second later the RCD trips.

checked with a multi meter and doesn't seem to be any connection between motor and ground.

Ive had many issues with my sem motor, so I sent it away for repair to a proper repair place. ive only had it back a month, been using it fine until yesterday when this started happening.

anyone offer any thoughts?

checked 17 and and 19 to ground on the spring drive card and no reading
checked 18 and 19 on the SRR and no reading

Martin
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1678
Joined: Fri 24 Feb , 2006 17:09 pm
Location: Brighouse

Re: Triac keeps tripping my RCD - help

Post by Martin » Fri 08 May , 2015 20:29 pm

How fast is the spindle running when it trips? You may need to check it with a tacho or wlse measure the tacho feedback on to the drive. 9 volts DC per 1000RPM

andy_con
CNC Expert
CNC Expert
Posts: 171
Joined: Fri 05 Oct , 2012 20:06 pm
Hardware/Software: Triac Vmc with 6 station ATC
Starmills with ATC

Re: Triac keeps tripping my RCD - help

Post by andy_con » Fri 08 May , 2015 20:43 pm

got spindle feedback, its running at 3500rpm

angel-tech
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 526
Joined: Tue 14 Nov , 2006 12:12 pm
Hardware/Software: .....
4 Quatros
3 Oracs
2 Easiturn atc
12 station lathe atc
Mach 3
Location: Quatroland

Re: Triac keeps tripping my RCD - help

Post by angel-tech » Sat 09 May , 2015 1:06 am

what type of rcd is it A, B, C, D.

andy_con
CNC Expert
CNC Expert
Posts: 171
Joined: Fri 05 Oct , 2012 20:06 pm
Hardware/Software: Triac Vmc with 6 station ATC
Starmills with ATC

Re: Triac keeps tripping my RCD - help

Post by andy_con » Sat 09 May , 2015 22:34 pm

angel-tech wrote:what type of rcd is it A, B, C, D.
no idea

Image

angel-tech
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 526
Joined: Tue 14 Nov , 2006 12:12 pm
Hardware/Software: .....
4 Quatros
3 Oracs
2 Easiturn atc
12 station lathe atc
Mach 3
Location: Quatroland

Re: Triac keeps tripping my RCD - help

Post by angel-tech » Sat 09 May , 2015 22:53 pm

try using a plain socket, that one may be a bit sensitive. If you trip the main rcd then look for a type c or d.

Post Reply