Triac Motor Issues

All info relating to the Denford Triac series of CNC milling machines

Moderators: Mr Magoo, Martin, bradders, Steve

Post Reply
andy_con
CNC Expert
CNC Expert
Posts: 171
Joined: Fri 05 Oct , 2012 20:06 pm
Hardware/Software: Triac Vmc with 6 station ATC
Starmills with ATC

Triac Motor Issues

Post by andy_con » Thu 18 Jul , 2013 18:29 pm

ive had nothing but issues with the motor since I got the machine.

machine is running -

mach3 and smooth stepper
ive installed spindle feedback (rpm sensor)

if I do s3200 sometimes it run 3300 other times it can be as high as 3500, it never used to do this, the speed has been going up over time. when I first got the machine if I did 3200 it would always run at 3150 etc...

when I run the spindle slow, so say I do s1000 then the machine flickers around going from 1000 to 1300 constantly, so my surface finish isn't great. when I put the motor under load it seems to smooth out, but take the load away and speed goes up and down and you can clearly hear it doing so.

checked the main brushes on the sem motor and they are fine and ive checked the brushes at the top of the motor and they are fine.

all thoughts welcome

angel-tech
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 526
Joined: Tue 14 Nov , 2006 12:12 pm
Hardware/Software: .....
4 Quatros
3 Oracs
2 Easiturn atc
12 station lathe atc
Mach 3
Location: Quatroland

Re: Triac Motor Issues

Post by angel-tech » Thu 18 Jul , 2013 19:34 pm

Andy, give me a ring.

Tom in Cardiff.

andy_con
CNC Expert
CNC Expert
Posts: 171
Joined: Fri 05 Oct , 2012 20:06 pm
Hardware/Software: Triac Vmc with 6 station ATC
Starmills with ATC

Re: Triac Motor Issues

Post by andy_con » Thu 18 Jul , 2013 19:41 pm

will do in a couple of hours if that's ok, when im out in the workshop

angel-tech
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 526
Joined: Tue 14 Nov , 2006 12:12 pm
Hardware/Software: .....
4 Quatros
3 Oracs
2 Easiturn atc
12 station lathe atc
Mach 3
Location: Quatroland

Re: Triac Motor Issues

Post by angel-tech » Thu 18 Jul , 2013 20:00 pm

that's fine mate.

Martin
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1678
Joined: Fri 24 Feb , 2006 17:09 pm
Location: Brighouse

Re: Triac Motor Issues

Post by Martin » Thu 18 Jul , 2013 21:51 pm

Try adjusting the stability pot on the Sprint 1200 drive.

User avatar
Steve
CNC Guru
CNC Guru
Posts: 1267
Joined: Tue 21 Feb , 2006 16:15 pm
Location: Denford UK

Re: Triac Motor Issues

Post by Steve » Wed 24 Jul , 2013 8:28 am

If the speed is rising for the same demand this would indicate the motor may be becomuing demagnetised.

If the motor runs overspeed to the rating then this would indicate a fault on the motor.

You may be able to still use the motor but you will be taking higher current than normal as the voltage for a specific speed is lower.

The motor will have a speed and voltage rating on the motor plate say 4000RPM 140V.

andy_con
CNC Expert
CNC Expert
Posts: 171
Joined: Fri 05 Oct , 2012 20:06 pm
Hardware/Software: Triac Vmc with 6 station ATC
Starmills with ATC

Re: Triac Motor Issues

Post by andy_con » Mon 29 Jul , 2013 16:46 pm

still trying to fault find this one, just got a new v3 spindle board so I need to test this

Post Reply